Camping Coruia
Oaza ta de liniște și relaxare
Campingul nostru este situat la marginea satului Coruia, într-o zonă verde, liniștită pe malul râului Lăpuș. În incita locație se află și un lac unde pasionații de pescuit, și nu numai, își pot testa priceperea la acest sport.
- Suprafața totată a campingului este de 1,5 ha
- Total locuri disponibile pentru rulote: 20
- Suprafața alocată / rulotă: 60 mp
- Servicii pentru rulote: electricitate
- Spații de cazare în pensiune: 6 camere cu baie individual
Iubim liniștea
Alte servicii / activităţi: Airsoft, paintballl, tir cu arcul, pescuit, aerodrom sportiv în apropiere.
Satul Coruia este păstrător de datini și obiceiuri vechi. Anual se organizează Sărbătoarea cireșelor, prin care se promovează portul popular, tradișii și cântece păstrate de localnici. De asemenea, în sat se găsește Biserica de lemn "Sf. Ana", construcție unicat. Biserica a fost adusă în centrul acestui sat, în 1794, din Pindur. Biserica impresionează prin mărimea sa, prin turnul foarte înalt și ornamentele migălos sculptate.
Planimetria construcţiei cuprinde un pridvor, pronaos, naos şi absidă pentagonală decroşată, cu pereţii executaţi din lemn de stejar, rostuiţi la colţuri în căţel, dublaţi de stâlpi verticali, ce susţin nişte console scobite concav, pe care stau nişte grinzi masive, profilate, ce acoperă spaţiul liber de sub streaşină.
Fundaţia este de piatră şi lemnul construcţiei este de stejar. Faţada şi pereţii exteriori sunt cuprinşi la nivelul ferestrelor de o torsadă bine scoasă în relief, iar uşa de intrare, are ancadramentul ornamentat cu caneluri şerpuite, câmpuri de romburi, torsade şi rozete solare măiestrit lucrate.
Acoperişul de formă unitară are la capătul coamelor semicoifuri cu cruce şi un turn clopotniţă înălţat în două trepte până la foişorul prevăzut cu o galerie de arcade, cu contrafişe modelate, cu proeminenţe rotunjite sub forma unor coarne de berbec. Coiful, foarte elansat, de secţiune octogonală are baza pătrată cu patru turnuleţe pe colţuri şi o cruce cu patru baze în vârf. Pridvorul are stâlpi masivi de susţinere şi o cunună ce se leagă prin contrafişe rostuite în dinţi de lup, cu proeminenţe asemena coarnelor de berbec, în arcade ornamentate cu şiruri sub forma spicului de grâu, terminate în volute cu rozete solare.
Pronaosul se desparte de naos printr-un perete cu deschideri în arcade susţinute de stâlpi decupaţi circular cu câte două adâncituri zugrăvite în cele trei culori naţionale.
Comuna Săcălășeni se întâlnește în partea de vest a județului Maramureș, la doar 11 km distanță față de reședința de județ - Baia Mare. În prezent, Săcălășeni are în componența ei satele Săcălășeni - care este și centrul de comună, apoi satele Goruia și Culcea. Totodată, comuna Săcălășeni face parte din Țara Chioarului fiind așezată la punctul de intersecție al acesteia cu Țara Lăpușului și cu Zona Băii-Mari fiind astfel un punct de intersectare al culturii şi al tradiţiilor locale.
Comuna Săcălășeni reprezintă una dintre zonele românești înțestate cu tradiții, credințe și obiceiuri păstrate de sute de ani și caracterizate prin originalitate și vitalitate. Gospodăria tradiţională autentică, portul popular încă utilizat în zilele de sărbătoare, organizarea vieţii pastorale, folclorul, interpretarea specifică a strigăturilor, jocul tropotit, obiceiurile care încă mai păstrează ceva din naivitatea şi din puritatea rituală a începuturilor, toate sunt mărturii grăitoare ale culturii tradiţionale vii din Maramureş şi din Ţara Chioarului.